Ikinuori Otto 90 vuotta, sai seuran tunnustuksena pöytälipun!

01.04.2014

Sukuseuran tunnustuksena on ensimmäinen pöytästandaari luovutettu ansioituneelle sukuaktiiville Otto Jääskeläiselle. Sukuseuramme perustajajäsen Otto Jääskeläinen Lapinlahdelta täyttää 9.4. 90- vuotta. Hyväkuntoinen tervaskanto on tomerasti ajassa kiinni, kun hän esittelee tietokoneelta sinne keräämiään suvun ja perheen kuvia ja muuta sukututkimusaineistoaan.

Sukuseura perustettiin meidän kotitilalla 4.-5. heinäkuuta 1948. Paikalle oli tullut väkeä kaukaakin ja heidän majoittamiseen olimme valmistautuneet aina heinävinttejä myöten, Otto muistelee. Sen jälkeen on sukuseura kokoontunut vielä kahdesti Väisälänsaaren Kittolanniemeeen. Nyt kun tilalla jatkaa nuoremmat, olen muuttanut kotitilalta paremmin saatavilla olevien palvelujen ääreen.

Oton suku on asunut vuodesta 1705 kansallismaisemassa, sillä Väisälänmäki on Lapinlahdella kymmenen kilometrin päässä kunnan keskustasta sijaitseva Suomen kansallismaisema. Sen läpi kiertää 3,4 kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on useita levähdyspaikkoja, kota, sekä kesäisin auki oleva Karjamaja-kahvila. Väisälänmäen korkein kohta, Linnanmäki, kohoaa 220 metrin korkeuteen meren pinnasta katsottuna ja 135 metrin korkeuteen Onkivedestä katsottuna. Mäen päällä sijaitsee vuonna 1995 rakennettu näköalatorni.

Minä olen ollut kiinnostunut omasta suvustani ja haaveillut kokoavani siitä joskus jonkunlaisen kirjan. Minulla on tietokoneella satoja sukukortteja joita olen tehnyt jo monen sukupolven ajalta, kertoo Otto. Meidän lähisukua on nyt ainakin kolmessa eri haarassa täällä Ylä-Savossa. Sitä en tiedä olemmeko Koutaniemen sukua alunpitäen - luultavasti olemme, sillä en ole saanut asialle vielä valaistusta.

Harvoin tapaa näin virkeää ja aktiivista 90-vuotiasta kuin Otto, tarinat soljuvat ja muisti pelaa. Siinä sivussa hän pyöräyttää vierailijalle hyvät kahvit.

Olen sitten synttäripäivänä karkuteillä, sanoo monenlaisissa luottamustoimissa ansioitunut sukumme patriarkka.

Rauno Jääskeläinen