DNA-testin tilausohje FamilyTreeDNA-tutkimuslaitokselta

Seuraavat tilausohjeet löytyvät myös Finland DNA -projektin sivuilta osoitteessa: Finland DNA - Background | FamilyTreeDNA

Jos tilaaminen tuntuu vaikealta tai tilaamisessa on ongelmia, ota yhteyttä sukuseuran DNA -työryhmään:

Jussi Palmu (jussi.palmu7@gmail.com)

Viljo Manninen (viljomanninen@msn.com)

Taavi Lappalainen (lappalainentaavi@gmail.com)


Tilaa Family Tree DNA /FTDNA) DNA-testi Family Tree DNA Suomi DNA projektin sivujen kautta löytyvää tilauslomaketta käyttäen. Liityt samalla FTNA Finland DNA -projektin jäseneksi. 

https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland

Jos tilauksen teko tietokoneellasi jumiutuu, kokeile selaimen välimuistin tyhjentämistä tai selaimen vaihtamista.

HUOMIO: USA:n lain mukaan kaupallisen DNA_testin testattavan pitää olla yli 13-vuotias. 13-17-vuotiailta vaaditaan vanhemman suostumusallekirjoitus. Iästä riippumatta jokaisen testattavan ikä (DOB eli syntymäkuukausi-ja vuosi) tulee kirjoittaa näytteen mukana
palautettavaan suostumuslappuun, koska FTDNA on lain mukaisen ikärajan noudattamisesta.


Ole tarkkana, että kirjaat tilatessasi sähköpostiosoitteen oikein, jotta saat itsellesi kitin numeron ja salasanan sähköpostitse. Pidä kitin numero ja salasana tallessa.

Tullaus ja arvonlisävero EU:ssa:                                                                                                 Suomi on EU-maa, ja 1.1.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit pitää nyt tullata ja niistä pitää maksaa myös arvonlisävero. Lisätietoja tullauksesta löytyy Suomen tullin sivuilta:  https://tulli.fi/kaikkitullataan

Tullausta ei voi suorittaa ennen kun tavara on saapunut Suomeen. 


Family Tree DNA:sta heinäkuussa 2021 saatu tieto:

"Our shipping team has advised us that the declared value is usually $2, since it's simply materials. Shipping USD 9,95. Shipping and handling fees cover the materials in the test kit, the time to prepare it, and the actual shipping fee, whether domestic or international."

Kirjaa tullausilmoitukseen näytteenantoputkiloiden tullausarvoksi  2 US dollaria ja toimitus- ja käsittelykustannuksiksi 7,95 US dollaria. Yhteensä 9,95 US dollaria.

Suomen tullin sivuilla on laskuri, joka antaa Yhdysvalloista lähetetylle DNA-testille arvonlisäveroksi noin kaksi euroa.
https://tulli.fi/tullilaskuri#/load?d=eyJhIjoxNzEsImIiOjY3OCwiYyI6IjQ3MSIsImQiOiJVUyIsInAiOiIxIn0%253D.  Alla laskurin antama arvo 17.9.2021:  

 • Tavaran ostohinta ja kuljetuskulut 8,49 €
 • Tullimaksu (0 %)0,00 €
 • ALV (24 %)2,04 €

Tullin järjestelmä tuntee tuoteryhmän "DNA-testit". Näytteenantoputkiloiden tullausnumero onnistuneessa tullauksessa on 382200.

Postin käsittelykustannus tullausilmoituksesta on nykyisin 3,10 €. Tulli ei sitä laskuta, vaan sen laskuttaa aikanaan Posti. Summa tulee kyllä mainita Tullin lomakkeessa - se on siinä kyllä mainittu, mutta pitää vielä itse kirjoittaa ko. lomakkeen kohtaan.

Palauta näyte postin kuljetettavaksi keltaisessa mukana tulleessa kirjekuoressa. Sinun pitää maksaa palautuksen postimaksu itse. Posti perii Suomen ja USA:n välisen postimaksun, joka on halvimmillaan parisen euroa. Jos lähetys katoaa matkalla, vahinko ei ole suuri, muoviputkiloiden arvo on vain muutama dollari. Family Tree DNA lähettää Contact us -lomakkeella pyydettäessä uudet putkilot ilmaiseksi tilalle, jos katoaminen alkaa näyttää varmalta arviolta noin kuukauden odottelun jälkeen. Merkitse muistiin, minä päivänä postitit näytteen. 

Posti ilmoittaa siitä, että lähetys on lähtenyt ja antaa lähetysnumeron ja tarjoaa OMA POSTISSA mahdollisuutta tehdä tullauksen myös Postin kautta. Tullaus on syytä tehdä Tullin kautta, ei ainakaan toistaiseksi Postin kautta.


Projektiadministraattorit / Project admin                                                   

Marja Pirttivaara (marja.pirttivaara(@)gmail.com) ja Lauri Koskinen (etenkin tilaustekniset kysymykset) (koskinen.lauri(@)gmail.com)

Suomi DNA projektin adminit tekevät vapaaehtoistyötä ilman palkkaa, palkkiota tai provisiota eivätkä ole testien välittäjiä tai jälleenmyyjiä.

Geneettisen sukututkimuksen harrastajien yhteydenpitoa varten on perustettu Suomi DNA / Finland DNA Facebook-ryhmä, jossa Marja on administraattorina. Tervetuloa mukaan. Ryhmä on suljettu. Ryhmään pitää hakea itse jäseneksi ja liittymistä hakiessa pitää vastata liittymiskysymyksiin. Kaikkien ryhmän jäsenten edellytetään noudattavan ryhmän sääntöjä.


Perustestisuositukset

 • Isälinja Y-DNA 111, vain miehille. Isälinjatesti, antaa myös Y-DNA-päähaploryhmän. Big Y-700 joko suoraan ensitestinä tai jatkoanalyysinä samasta näyttestä. Se antaa tarkimman alahaplotunnuksen eli haplopuun latvaoksan tunnuksen emäsmutaatioketjussa.
 • Äitilinja mitokondrioDNA mt DNAFullsekä naisille että miehille. Alemman tason äitilinjatesti antaa mtDNA-päähaploryhmän, mutta lähes aina liian paljon osumia. Full-taso antaa tarkaan alahaploryhmän ja täystutkimuksen kaikilla 16569 vertailumarkkereilla täsmäävät ja lähes täysin täsmäävät osumat.
 • Etäserkkutesti Family Finder, sekä naisille että miehille. Tuloksena etäserkkuosumia sekä etnisyystietoa.
 • HUOM: Yksi testihenkilöllä on syytä olla yksi ja vain yksi tilausnumero eli kit-numeron, eli yhden henkilön kaikki FTDNA DNA-testit keskitetään yhden ja saman kitin. Jatkotilaukset tehdään kirjautuneena ja testi tehdään samasta näytteestä.


Näin teet tilauksen

Tilaa tästä Family Tree DNA -sivuston linkistä DNA-näytteenottopakkaus. Näin teet tilauksen ilman mitään välittäjiä tai lisämaksuja ja liityt samalla Suomi DNA projektin jäseneksi. Vain projektiin liittymällä pääset osalliseksi projektin mahdollisesti edullisimmista testihinnoista, projektivertailuistaa ja projektin administraattorien avusta.

https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland


Täsmälleen sama tilaus- ja liittymislinkki löytyy myös klikkaamalla tämän sivun OIKEASTA yläkulmasta Join (liity).


Testi maksetaan luottokortilla. Testattava ja maksaja voivat olla eri henkilö. Kun olet tehnyt ja maksanut tilauksen, saat saman tien sähköpostiviestin, jossa on kit numero ja salasana.


Uuden testin tilaamisen vaiheet

 • Ota luottokortti valmiiksi esille, kun alat tehdä tilausta. Muuten tilaus voi mennä vanhaksi, jos joudut keskeyttämään tilauksenteon etsiäksesi korttia.
 • Valitse ym sivulla testi, esimerkiksi Family Finder, ja klikkaa sitä. Näkyviin ilmestyy sivu, jossa on laatikon kuva ja kohtia, joihin sinun pitää syöttää tietoa testattavasta henkilöstä. Muista, että Y-DNA-testin voi tehdä vain miehelle, samoin Comprehensive Genome, jossa on Y-DNA-testi mukana, on tarkoitettu vain miehelle.
 • Ostonäkymä 1: Ilmoita testattavan henkilön henkilön sukupuoli (Select this tester's gender). Male = mies ja female = nainen. Henkilön on oltava elossa ja suostuttava testiin.
 • Ostonäkymä 1: Lisää testattavan nimi, klikkaamalla Tester's Name jälkeen näkyvää kohtaa "edit". Kirjoita testattavan nimi muodossa etunimi sukunimi. Jos et ole varma testattavasta, laita testattavan nimeksi vaikka NN tai TBD (to be decided). Voit muuttaa ne myöhemmin oikeaksi.
 • Ostonäkymä 1: Näet oikeassa laidassa yhteenvedon tilauksestasi (Summary). Voit vielä tässä vaiheessa muuttaa tilaustasi. Yhteenvedossa on valkoinen laatikko, jossa lukee "enter coupon code". Jos tilauksenteon hetkellä on alennuskoodi käytössä, kirjoita se koodi pikku laatikkoon ja paina "Apply", silloin järjestelmä alentaa hintaa. Näkyviin ilmestyy alennettu hinta. Alennuskoodeista saat tietoa Suomi DNA Facebook -ryhmässä.
 • Ostonäkymä 1: Kun olet saanut ensimmäisen näkymän täytettyä ja tilaus ja tuotteen hinta - ilman postimaksua - ja mahdollinen alennuskoodin käyttö ovat kunnossa, klikkaa Proceed to checkout - eli etene maksamiseen.
 • Ostonäkymä 2: Seuraavassa näkymässä annetaan sekä osoite, mihin FTDNA lähettää testipaketin että testin maksajan osoite. Kakkossivulla näkyy tuotteen hinta ja siihen lisätty postitusmaksu (12,95 dollaria).
 • Ostonäkymä 2: Maksu on luottokorttimaksu, Visa, MasterCard tai American Exprss. On myös mahdollista maksaa myöhemmin, klikkaa silloin Bill me later (laskuta minua myöhemmin) kohtaa. Jos joku muu auttaa sinua tilauksen teossa, ole tarkkana, että tiedät, onko lasku maksettu samantien vai onko tarkoitus maksaa vasta myöhemmin.
 • Ostonäkymä 2: Billing address tarkoittaa laskutusosoitetta. Kaksi ylintä laatikkoa ovat sähköpostiosoitetta varften, sama sähköpostiosoite pitää varmuuden vuoksi antaa kahdesti. Täytettävät nimikohdat ovat etunimi (first name) ja sukunimi (last name). Puhelinnumero on Phone number, anna se muodossa +358 40 12345 eli maakoodi ensin. Katuosoite on Street address on katuosoite, City on kaupunki, country maa, Zip code postinumero, joka on syytä anta amuodossa FI-12345 eli maakoodi FI mukaan. Muuten kansainvälinen postinkuljetus voi viedä postilähetyksen vaikka Rauman sijasta Roomaan.
 • Ostonäkymä 2: Jos laskutusosoite on sama kuin osoite, johon testipaketti lähetetään, klikkaa kruksi ruutuun "Billin address is same as shipping address. Jos lähetysosoite on eri, eli jätät kyseisen ruudun tyhjäksi, oikeaan reunaan ilmestyy uusi täytettävä nimi-osoite-osio.
 • Ostonäkymä 2: Jos testattava henkilö on eri kuin maksaja ja asuu eri osoitteessa, maksaja saattaa kuitenkin haluta, että FTDNA lähettää testipaketin maksajan omaan kotiin. Tässä tapauskessa on varmempi antaa maksajan osoite erikseen (sitä tarvitaan luottokortin varmentamiseen) ja lähetysosoite erikseen. FTDNAn järjestelmissä on ainakin aiemmin voinut käydä niin, että jos on käyttänyt helppoa tapaa ja klikannut maksatusosoitteen samaksi kuin laskututsosoitteen, FTDNAlta on lähtenyt maksajan kotiin näytteenottokirje, jossa on lukenut päällä testattavan nimi. Suomen postissa on saatettu tulkita, että nyt ei ole oikea vastaanottajan nimi - osoite yhdistelmä tiedossa ja sitten Suomen posti on lähettänyt kirjeen takaisin Houstoniin. Jos testattava on eri kuin maksaja, kannattaa pelata varman päälle ja antaa maksajan osoite ja näytekirjelähetyksen vastaanottajan osoite erikseen.  - Save tarkoittaa tallenna, eli muista tallentaa tieto.
 • Ostonäkymä 2: Kun maksajan ja vastaanottajan osoitteet ovat kunnossa, klikkaa "Accept Terms & Complete Purchase", jolloin hyväksyt kaupan ehdot ja suoritat maksun. Ehdot voi tarkistaa klikkaamalla vihreän hyvksymispalkin alapuolella olevaa kohtaa "Terms of Service and Purchase Policy". Ruutuun ilmestyy tieto, että tilaus on mennyt läpi.
 • Tilauksesta tulee saman tien vahvistus sähköpostiin, mukana on kitin numero sekä salasana. Saat kitin numeron ja salasanan siis välittömästi. Sen jälkeen voit kirjautua omille sivuillesi ja tutustua niihin ennen tulosten tulemista. Kirjautuneena pääset myös seuraamaan, miten tilauksesi käsittely etenee.
 • Näytekirjekuoren tulo kestää 4-6 viikkoa, joskus kauemminkin. Jos kirjettä ei parissa kuukaudessa kuulu, pyydä FTDNAta lähettämään uusi näytekirje.
 • Kun näytekirje saapuu, poskisolunäyte otetaan kummastakin poskesta. Ennen näytteen ottoa pari tuntia syömättä ja juomatta, ainakaan kuumaa ei kannata juoda, eikä hammaspesua (eikä suutelua tms) 1-2 tuntua ennen näytteenottoa. 
 • Noudata kuvallista posken sisäpinnan kaavintaohjetta, että näyte tulee huolellisesti annetuksi. Suositus on kaapia poskea minuutin ajan. Kaavintapuikon kärkiosan irrotus ja sujautus putkiloon käy kätevästi, kun tukee puikon yläpäässä olevaa painiketta pöydän alapintaan
 • Näyte lähetetään Houstoniin näytekirjeen sisällä olevassa pikku kirjekuoressa. Mukaan tulee allekirjoitettu lupalappu DNA-vertailuun osallistumisesta. Postimaksu pitää maksaa itse. Kirjeenä lähettäminen riittää, ei tarvitse laittaa pakettina. Seurattavissa oleva kirjelähetys on hyvä vaihtoehto. Sisällöksi voi kirjoittaa vaikka "saliva sample for genealogy" tms Entä jos tilauksen kanssa on ongelmia?

 • Annoit väärän sähköpostiosoitteen (esim. kirjoitusvirhe). Ota yhteyttä administraattoreihin, jos liityit tilausvaiheessa projektiin, he pystyvät auttamaan.
 • Et tehnyt tilausta loppuun samalta istumalta. Tilaussivu ehti vanhentua. Odota muutama minuutti, tarkista, ettei kuitenkin tullut sähköpostia - silloin tilauksesi on mennyt läpi. Jos vahvistusviestiä ei ole ilmestynyt, tee tilaus uudestaan ilman pitkiä väliviivytyksiä. Ota luottokortti esiin valmiiksi. - Joskus kesken jäänyt tilaus vaikuttaa uudelleen tilausta yrittäessä niin, että ylhäällä sukupuolitunnusvalikon yläpuolella on punainen teksti, että et voi valita valinnassa oikealla jo valituiksi näkyviä, koska ne on jo tilattu. Mutta jos kiitosviestiin asti tilausta et ollut tehnyt, poista tuo teksti tyhjentämällä x-kohtaa painamalla oikealla jo valituiksi näkyvä niin, että näkyy 0 euroa. Valitse sitten vasemmalta ne testit, esim mtDNA Full, YDNA 67 ja Family Finder, jotka haluat tilata ja maksaa. Silloin punainen teksti on poistunut ja voit jatkaa tilausta
 • Annoit luottokortin pitkän numerosarjan välilyöntien kera. Anna numero ilman turhia välilyöntejä. 
 • Luottokortillasi ei saa tehdä nettitilauksia ulkomailta. Tarkista pankista ja pyydä pankkia muuttamaan. Joissakin pankeissa eston pystyy itse poistamaan nettipankissa. 
 • Luottokorttisi luottoraja on ylitetty. Yritä uudestaan, kun olet maksanut ennen aikaisesti nyt auki olevan luottolaskusi tai jos samassa kuussa olet tehnyt jo luottokorttiostoksia, maksat auki olevan laskun ennen aikaisesti noin tilauksesi verran ylisuurella summalla. Ennenaikainen ylisuoritus näkyy seuraavan kuukauden luottokorttilaskussa.
 • Jos tilauksen kanssa tulee ongelmia ja olet liittynyt jo tilausvaiheessa Suomi DNA projektin jäseneksi, voit pyytää apua Marjalta tai Laurilta sähköpostilla. Projektiin liittymällä olet nimittäin valtuuttanut projektin adminit olemaan puolestasi yhteydessä FTDNAan, jos on tarve.
 • Voit myös ratkaista ongelmia itse ja avata ongelmanratkaisupyynnön FTDNAn helpparisivuilla; "open a request" tarkoittaa heplpparipyynnön lähettämistä. Laita pyyntöön kitin numero ja testattavan / testatun nimi sekä kontaktisähköpostiosoite. Kuvaa ja luokittele ongelma selkeästi.  https://www.familytreedna.com/contact