Onerva Jääskeläinen 106 vuotta

24.10.2018

Lauri Jääskeläinen kävi haastattelemassa 24.10.2018 Vantaan Myyrinkodissa asuvaa Onerva Jääskeläistä. Onerva on tiettävästi vanhin sukunimeä Jääskeläinen kantava suomalainen. Pirteä Onerva kysyi ensi töikseen Laurilta, että oliko tämä Pekka Jääskeläinen, Onervan isän veljenpoika. Ehkäpä Laurissa Ja Pekassa oli samaa oloa ja näköä. Lauri Jääskeläinen vei Onervalle kukkia ja kortin Jääskeläisten sukuseuran tervehdyksenä. Haastattelun jälkeen Laurin täytyi todeta, ettei ollut koskaan ennen tavannut niin tyytyväistä ja onnellista vanhusta kuin Onerva oli.

Tässä Onervan Laurille kertomaa:

"Olen syntynyt Karjalassa, Jaakkiman Rukolan kylässä. Siellä oli ihanaa viettää lapsuutta. Minulla ei ollut veljiä, mutta yksi sisko oli, Raija. Hän kuoli hyvin nuorena. Lapsuuteni oli huoletonta aikaa, kaikilla oli työtä ja leipää. Isäni oli Jaakko Jääskeläinen (s. 1881) ja äiti Alma Granqvist. Sukunimi Granqvist muutettiin Kuuselaksi. Isällä oli kolme veljeä, Matti, Jussi ja Antti. Isän isä oli Juho Jääskeläinen (s. 1846) ja hänen puolisonsa Sofia (Kapanen, s. 1848).

Viipuri oli kaunis kaupunki ja siellä asui sukulaisia. Matkustin nuorena - ennen sotia -  junalla Viipurin kautta Helsinkiin opiskelemaan ja samalla käytiin sukulaisissa. Opiskelun jälkeen olin kieltenopettajana Pernajassa ja myös muualla.

Olen lukenut useita Lempi Jääskeläisen kirjoja, mutta nyt en enää näe lukea. Minulla on ollut heikko näkö lapsesta lähtien, siksi minulle piti hankkia jo lapsena silmälasit.

Olen ollut tietoinen Jääskeläisten sukuseurasta, mutta yhteyttä siihen en ole ottanut, kun minulla ei ole perhettä.

Voi kun Suomi ei olisi menettänyt Karjalaa ja Jaakkimaa. Kyllä Mannerheim oli suomalaisten puolta ja isänmaallinen mies. Minäkin ihailin häntä.

Kyllä Suomen valtio pitää hyvää huolta vanhuksista ja kiitos siitä! Minun on hyvä olla täällä laitoksessa. Taivaan Isä on antanut minulle hyvän terveyden. Tykkään kovasti kahvista ja kaikista ruuista.

Kiitokset Jääskeläisten sukuseuralle ja kaikille Jääskeläisille!"

Kaija Kainulainen