Jääskeläisten sukuseura 65 vuotta

04.07.2013 00:00

Eräänä helteisenä elokuun iltana sain inspiraation selata sukuseuramme pöytäkirjoja ja kirjeitä seuran alkutaipaleelta tähän päivään. Ei siinä tohtinut kellonviisareita vilkuilla, kun sain uppoutua sukuseuramme vaiheisiin ja tilaisuuksiin vuosi vuodelta.

Sukuseuran perustaminen

Jääskeläisten suruseuran alustavakokous pidettiin Lapinlahden Kittolanniemessä 4.7.1948. Tuossa kokouksessa oli yli 80 osallistujaa ja kokouksessa valittiin toimikunta valmistelemaan sukuseuran sääntöehdotuksia. Toimikunta saikin ripeästi työnsä valmiiksi ja samana vuonna 30.10.1948 helsinkiläisessä ravintola Fenniassa virallisesti järjestäydyttiin, valittiin johtokunta ja hyväksyttiin säännöt. Sukuseuramme puheenjohtajaksi valittiin kirjailija Lempi Jääskeläinen, joka lähestyi vuonna 1949 sukuun kuuluvia seuraavin sanoin: ”sinäkin Jääskeläisten suvun kantaja olet yksi lehvä Jääskeläisten sukupuussa, mutta olet vielä irrallaan. Kiinnitä itsesi ja perheesi runkoon ja ota paikkasi sukumme jäsenten joukossa”. Toinen perustajajäsen mainitsi, että sukuseura perustettiin isänmaan, uskonnon ja raittiuden hengessä.

Vaikka maamme eli sodanjälkeen hyvin vaikeita vuosia, kansalaisissa heräsi voimakas yhteenkuuluvaisuudentunne, joka auttoi maatamme kestämään vaikeat ajat. Ihmisillä oli halu etsiä ja löytää omaan sukuun kuuluvia ihmisiä.